Keramiek reliëf boven de ingang van Autopalace.

Het erfgoed van de Binckhorstlaan

Vanaf 2014 wordt er door de gemeente Den Haag gewerkt aan de aanleg van de Rotterdamsebaan. Dit is de verbindingsweg vanaf de A13 bij Ypenburg naar de Binckhorstlaan – een bypass voor Den Haag om de Utrechtsebaan te ontlasten.

Voor de Rotterdamsebaan wordt gedeeltelijk een tunnel geboord onder meer onder de Trekvliet door en de weg komt dan weer bovengronds ter hoogte van de Zonweg. Vanaf hier is aan één zijde de bebouwing aan de Binckhorstlaan gesloopt om ruimte te geven aan de nieuw aan te leggen rijweg met ventwegen.

Dit betekende concreet dat een aantal markante historische gebouwen verdwenen of gaan verdwijnen, waaronder het voormalige Autopalace, het blok woningen, de voormalige bedrijfspanden van het districtkantoor Den Haag van PTT-Telecom, Smulders drukkerij en Coenens Carrosseriefabriek.

Het waren bedrijven met een bijzondere geschiedenis, die nu met reden kon worden vastgelegd.

HEP heeft deze inventarisatie in opdracht van de gemeente Den Haag uitgevoerd en ook de geschiedenis vastgelegd. Fotograaf Paul Lunenburg heeft de diverse gebouwen uitgebreid gefotografeerd.
Diverse opmerkelijke (bouw)elementen zijn zorgvuldig uitgenomen en ondergebracht in een museale collectie, zoals van het Haags Historisch Museum.