Ook met de boot van de Ooievaart kon de Binckhorst worden ervaren.

Tentoonstelling De Binckhorst

Gedurende het I’M Binck festival is er een tentoonstelling onder de titel ‘De Binckhorst in beweging’ te zien. Op 2 oktober, bij de start van het festival, stond een groot deel van de expositie op de kunstbeurs Art The Hague en een deel bij Bink36. Na afloop van de beurs verhuisde alles naar de hal en de er achter liggende ruimte in Bink36. De tentoonstelling biedt een overzicht van de geschiedenis van het dynamische industrieterrein de Binckhorst. Aan de hand van een zevental thema’s worden de belangrijkste aspecten van het gebied naar voren gebracht, geïllustreerd met historisch beeldmateriaal.

Thema’s zijn de stedenbouwkundige ontwikkeling van het gebied, de industrie, de autobranche, de bouwbedrijven en een drietal locaties: de Gemeente Gasfabriek, Centrale Werkplaats PTT – Bink36 en Van der Heem – KPN.

Erfgoeddag De Binckhorst

Op die zonnige zaterdag van de 12de oktober kwamen ruim 100 mensen naar Bink36 om de start mee te maken van de erfgoeddag. De wethouder Monumentenzorg gaf, na het in ontvangst nemen van het door HEP samengestelde routeboekje, het voorbeeld door op de fiets te stappen en de zaal uit te rijden de Binckhorst in.

De route die bestaat uit een boekje en een app (via Museumapp te uploaden) loopt langs een grote diversiteit van gebouwen en ander industrieel erfgoed, maar ook langs het kasteel en de begraafplaats. Voor deze specifieke dag waren ook een 15-tal locaties te bezoeken waaronder het erfgoed van de gasfabriek, Bink36, Jero Papierwarenfabriek, de Caballero Fabriek, de Binckhorstbrug en een informatiepaviljoen van de organiserende instellingen.

Haags Erfgoed Op Locatie – De Binckhorst

De aanleiding van dit project was het initiatief van HEP om het probleem van erfgoed op locatie met het Haags Historisch Museum en de afdeling Monumentenzorg van de gemeente Den Haag te bespreken. Na het uitgebreide onderzoek naar de Binckhorst was duidelijk geworden dat er naast de stedenbouwkundige, bedrijfs- en architectuurgeschiedenis nog veel bleef liggen. Vooral de kleinere erfgoedobjecten en niet te vergeten de menselijke rol in dit gebied, met andere woorden het immateriële erfgoed. In het project werd naast de bovenbeschreven eindresultaten ook een inventarisatie van het erfgoed op locatie als opdracht meegeven. Dit kan worden gezien als een pilot die in de Binckhorst op bescheiden schaal kon plaatsvinden.